Nord NRT 275 032 [7/26] Uzb rus

Nord NRT 274 332 [7/26] Uzb rus
46
uskunasining ishlash jarayonida, atrof-muhitdagi haroratga qarab, ushbu yuza qizib ketadi, bundan
xavotirlanmaslik lozim. Atrof-muhit harorati sezilarli darajada (plyus 32oC darajadan yuqori) oshganda,
sovutgich uskunasini o’rnatish shartlari bajarilishiga yanada diqqat-e’tiborli bo’ling (5.4-band) va orqa
devorga sovutish uchun havoning erkin kirib-chiqishini taminlang.
!
Diqqat! Sovutgich uskunasining germetik sovutish tizimida aylanadigan suyuqlik va gazlar
kompressorning ishlash vaqtida ham, ochirib qoyilgandan keyin ham muayyan shovqin chiqarishi
mumkin. Shuningdek, harorat ozgarishlari ta’siri ostida materiallarning yengil silkinishlari, harorat
datchik-relesi ishga tushirilishi bilan bogliq chiqillashlarham eshitilishi mumkin. Aslo xavotirlanmang,
bu meyordagi ishlash holatidir.
Muzlatish kamerasi yoki sovutish kamerasining hozirgina yopilgan eshigini ochishning imkoni
bo’lmagan taqdirda, kameralar ichidagi bosim tashqi bosim bilan tenglashmagunga qadar 2-3 daqiqa
kutib turish va shundan keyingina eshikni ochish lozim.
!
6.4 Sovutish kamerasiga va muzlatish kamerasiga mahsulotlarni joylashtirishda quyidagi
qoidalarga rioya qiling:
- issiq (qaynoq) mahsulotlarni joylashtirishdan oldin, xona haroratiga qadar sovuting;
- bir mahsulot hidining boshqa mahsulotga otishi va mahsulotlarning qurib qolishi oldini olish uchun
ularni qadoq idishida (suyuqliklarni zich yopilgan idishda) saqlang;
- o’simlik moylari va yoglar sovutgich uskunasining plastmassa detallariga va eshikni zichlagichlarga
tushmasligi lozim (chunki ushbu detallar govaklanishi mumkin);
- mahsulotlarning muzlab yopishib qolishiga yol qoymaslik uchun ularni sovutish kamerasining
orqa devoriga zich taqab qoymang;
- sovutgich uskunasiga ishqorlarni, kislotalarni, germetik qadoq idishlarsiz dori-darmon preparatlarini,
yonilg’i va portlash xav ga ega suyuqliklarni joylashtirish taqiqlanadi;
- muzlatish kamerasida shisha idishlarda suyuq mahsulotlarni saqlash mumkin emas.
Saqlanadigan mahsulotlarni joylashtirish uchun kameralar tanlanishini mo’ljallangan saqlash
muddatiga qarab amalga oshirish zarur.
6.5 Mahsulotlarni sovutish kamerasida saqlash
6.5.1 Sovutish kamerasi yangi va pazandalik qayta ishlovidan o’tkazilgan mahsulotlarni, shuningdek
meva-sabzavotlar va ichimliklarni sovutish, qisqa vaqtli saqlash uchun moljallangan. Mahsulotlarni
sovutish kamerasida joylashtirish va saqlash boyicha asosiy tavsiyalar 3-jadvalda keltirilgan.
3-JADVAL: MAHSULOTLARNI SOVUTISH KAMERASIDA JOYLASHTIRISH VA SAQLASH
BOYICHA ASOSIY TAVSIYALAR
MahsulotlarQadoqlanishiSaqlash
muddati
Joylashtirish o’rni
Xom gosht, baliq Plyonka, paketlar,
sigimlar
1-2 kunQuyi tokcha (polka)da
Xom gosht qiymasi Qopqoqli idish1 kunQuyi tokcha (polka)da
Yangi yoki pishirilgan tovuq,
goz, ordak go’shti
Plyonka yoki qopqoqli
idish
3-5 kunQuyi tokcha (polka)da
Sut, ke r, yogurt, ichimliklar Zavodda qadoqlangan
idish
Qadoq idishga
qarang
To’siq-tokcha (polka)lardan
birida
Pazandalik qayta ishlovidan
keyingi mahsulotlar
Qopqoqli idish3-4 kunIstalgan tokcha (polka)da
Sariyog, margarin, pishloqlar Zavodda qadoqlangan
idish yoki plyonka
1 hafta Istalgan to’siq- tokcha (polka)
da yoki ustki tokcha (polka)da
Kolbasa mahsulotlariPlyonka 2-4 kunIstalgan tokcha (polka)da
Tuxum Qadoqsiz 1 oygacha To’siq- tokcha (polka)
ichqoymasida
Piroglar, kremli tortlar Qopqoqli idish2-4 kunIstalgan tokcha (polka)da
Yangi uzilgan qoziqorinlar Plyonka 2-5 kunSabzavotlar uchun idishda
Meva-sabzavotlarQadoqsiz yoki plyonka10 kungachaSabzavotlar uchun idishda
6.6 Mahsulotlarni muzlatish kamerasida muzlatish va saqlash
6.6.1 Muzlatish kamerasi mahsulotlarni muzlatish va muzlatilgan mahsulotlarni uzoq vaqt saqlash
uchun, shuningdek ovqatga ishlatiladigan muzni tayyorlash uchun moljallangan.
6.6.2 Atrof-muhit havosi plyus 25°C harorat ostida 24 soat mobaynida muzlatilishi mumkin bolgan
mahsulotlarning maksimal miqdori (muzlatish quvvati) 1-jadvalda ko’rsatib otilgan. Qayd etilgan
UZB
RUS
7
Если не удается открыть только что закрытую дверь МК или ХК, следует подождать 2-3 мину-
ты, пока давление внутри камеры не выровняется с наружным, и открыть дверь.
!
6.4 При размещении продуктов в ХК и МК соблюдайте следующие правила:
- горячие продукты перед загрузкой охладите до комнатной температуры;
- для предотвращения передачи запаха от одного продукта к другому и высыхания продук-
тов храните их в упаковке (жидкости - в плотно закрытой посуде);
- растительные масла и жиры не должны попадать на пластмассовые детали холодильного
прибора и на уплотнитель двери (так как эти детали могут стать пористыми);
- во избежание примерзания продуктов не прислоняйте их к задней стенке ХК вплотную;
- запрещается помещать в холодильный прибор щелочи, кислоты, лекарственные препараты
без герметичной упаковки, горючие и взрывоопасные жидкости;
- нельзя хранить в МК жидкие продукты в стеклянной таре или алюминиевых банках (осо-
бенно с высоким содержанием углекислоты), они могут лопнуть.
Выбор камеры для размещения сохраняемых продуктов необходимо осуществлять в зависи-
мости от предполагаемого срока хранения.
6.5 Хранение продуктов в холодильной камере
6.5.1
ХК предназначена для охлаждения, кратковременного хранения свежих и прошедших
кулинарную обработку продуктов, а также овощей, фруктов и напитков. Основные рекомендации
по размещению и хранению продуктов в ХК приведены в таблице 3.
ТАБЛИЦА 3 - ОСНОВНЫЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗМЕЩЕНИЮ И ХРАНЕНИЮ ПРОДУК-
ТОВ В ХОЛОДИЛЬНОЙ КАМЕРЕ
ПродуктыУпаковкаСрок храненияМесто размещения
Сырое мясо, рыбаПленка, пакеты, емкости 1-2 дняНа нижней полке
Сырой мясной фаршСосуд с крышкой 1 деньНа нижней полке
Свежая или приготовленная
курица, гусь, утка
Пленка или сосуд с
крышкой
3-5 днейНа нижней полке
Молоко, кефир, йогурты,
напитки
Заводская упаковкасм. на упаковкеНа одной из барьер-полок
Продукты после кулинарной
обработки
Сосуд с крышкой 3-4 дняНа любой полке
Масло сливочное, маргарин,
сыры
Заводская упаковка или
пленка
неделяНа любой барьер-полке или
на верхней полке
Колбасные изделияПленка 2-4 дняНа любой полке
ЯйцаБез упаковкидо 1 месяцаВо вкладыше на барьер-
полке
Пироженые, торты с кремомСосуд с крышкой 2-4 дняНа любой полке
Грибы свежиеПленка 2-5 днейВ сосуде для овощей
Овощи, фруктыБез упаковки или пленкадо 10 днейВ сосуде для овощей
6.6 Замораживание и хранение продуктов в морозильной камере
6.6.1 МК предназначена для замораживания и длительного хранения замороженных продук-
тов, а также для приготовления пищевого льда.
6.6.2
Максимальное количество продуктов (мощность замораживания), которое может быть
заморожено в течение 24 час при температуре окружающего воздуха плюс 25
О
С, указано в та-
блице 1. Превышение указанной нормы ведет к увеличению длительности замораживания и к
снижению качества замороженных продуктов.
6.6.3
Для приготовления пищевого льда заполните водой форму для льда 2 (рисунок Б.1) и
установите ее в МК.
Мороженое и кубики льда не следует употреблять сразу после извлечения из МК, т.к. это мо-
жет вызвать обморожение полости рта.
i
6.6.4 Соблюдайте сроки хранения для купленных в магазине готовых замороженных продук-
тов (сроки указаны на упаковке).
Рекомендованные сроки хранения в МК продуктов, замороженных в домашних условиях,
такие:
- для жирных и соленых продуктов - до трех месяцев;
- для продуктов после кулинарной обработки и продуктов с небольшим содержанием жира -
до полугода;

Содержание

Скачать