Ardo A 5640 G6 Brown [18/42] Instrukcje dla

Содержание

3 ISTRUZIONI PER Jg L UTENTE 24 25 Prlml piatti e pietanze Se nella cottura di pietanze il tempo é superiore ai 40 minuti spegnere il tomo 10 minuti prima della fine della cottura e sfruttare il calore residuo risparmio d energia L arrosto rimane piü succoso se cotto in vasellame chiuso mentre raggiunge una rosolatura piü croccante se cotto m vasellame aperto Le cami bianche i volatili ed il pesce richiedono in genere medie temperature inferiori ai 200 C Le cotture al sangue di carni rosse richiedono alte temperature oltre i 200 C e tempi brevi Per ottenere arrosti saporiti lardellate e speziate la carne Se l arrosto é duro La prossima volta fare frailare maggiormente la carne Se rarrosto é troppo scuro sopra o sotto La prossima volta posizionarlo ad una altezza interiore o superiore ridurre la temperatura e prolungare i tempi di cottura L arrosto non é ben cotto Tagliarlo a fette sistemarlo in una teglia con il suo sugo e terminare la cottura Grigliature Ungete leggermente ed aromattizzare i cibi da cuocere prima di grigliarii Utilizzate sempre la leccarda per la raccolta del sugo prodotto dalle carni durante la cottura Posizionatela sotto la griglia vedi Fig 25 od appoggiatela sul fondo del fomo vedi Fig 24 guando si usa il girarrosto Vérsate sempre un po d acqua nella leccarda L acqua impedisce che i grassi brucino formando cattivi odori e fumo Aggiungetene dell altra durante la cottura per evitare che la stessa evapori eccessivamente Gírate i cibi a metá cottura Nel caso di pollame grasso oca dopo circa un ora forare la pelle al di sotto delle ali per la fuoriuscita del grasso B 3 INSTRUKCJE DLA UZYTKOWNIKA Poszczególne pola grzejne mogq po nagrzaniu mieó inny kolor ZaleZy to od parametrów technicznych elementów orzejnych Nie ma to Zadnego wpfywu na jakoác bgdz dzialanie pfyty Pod niektóiymi kqtami widzenia moZe wytworzyó si pozorne zludzenle te rozgrzewanie si rozchodzi si poza granice zaznaczonych pól Nie wolno stawiaé bardzo gorqcych gamków na ramie pfyty Nie naleZy wykorzystywaó pfyty jako powierzchni do stawiania i przechowywania róZnych przedmiotów NaleZy takZe uwazac by nie spadaly na niq przedmioty ci Zkie b dz ostre które mog jq uszkodzió Unikaé podgrzewania pustvch garnków emaliowanych Spód gamka i píyta mog ulec uszkodzeniu Nie przesuwaó gamków i innych przedmiotów po powierzchni pfyty Powierzchnia moZe ulec zarysowaniu Umyó i osuszyc dno garnka przed postawieniem go na plyt Sól cukier lub ziarenka piasku na przykfad strzepni te z warzyw mog byó przyczyn zarysowañ W przypadku wykipienia naleZy natychmiast wytrzec zabrudzon powierzchni Nie wolno gotowac lub podgrzewaó potraw w folii aluminiowej lub naczyniach plastikowych Tworzywa te topi si po zetkni ciu z pfytq Uwaga Za pomoca skrobaczki do szkta nalezy natychmiast usunqc z pól grzejnych kawalkl folii aluminiowej lub plastiku jezeli takie przez przypadek tam si dostanq topiqc si lub przyklejajqc do powierzchni Podobnie nalezy usuwac cukier lub potrawy o wysokiej zawartoáci cukru które wyklpiq podczas gotowania G JAK OSZCZ DZAÓ ENERGI ELEKTRYCZNA Aby jak najlepiej wykorzystaó moZIiwoáci kuchni przy jak najmniejszej ilosci zuZywanej energii naleZy pami tac o podanych poniZej wskazówkach Wlqczac prqd dopiero kiedy garnek zostanie umieszczony na polu grzejnymíub plytce Wycieraé dno gamka do sucha zanim postawi si go na polu grzejnym lub plytce Nie korzystaó z gamków o srednicy mniejszej od árednicy pól grzejnych lub plytek rys 18 W momencie kupowania gamka naleZy pami taó e cz sto wartosé podawana przez producenta jest wyZsza poniewaZ érednica dna gamka jest z reguly mniejsza Korzystaó z garnków o dnie plaskim i duZej gruboéci rys 18 JeZeli spód gamka nie jest plaski przedluZa si czas gotowania korzystaó z gamków z pokrywkami rys 18 JeZeli czas gotowania przekracza 40 minut moZna wylqczyc pole grzejne lub plytk okolo 5 10 minut przed koricem gotowania i wykorzystaó cieplo szczqtkowe OgólnQwskazówk stanowizamieszczona tabela na stronie 19 korzystania z pól grzejnych i plytek 3 ИНСТРУКЦИИ по ПОЛЬЗОВАНИЮ рабочей поверхности Отдельные зоны готовки могут по разному светиться Это зависит от технических характеристик нагревательных элементов Но это никак не влияет на качество и рабочие характеристики В зависимости от угла зрения может показаться что накаливание выходит за границы зоны приготовления Не ставьте горячие кастрюли на окантовку рабочей поверхности Не опирайтесь на рабочую поверхность и следите за тем чтобы на неё не падали твёрдые и острые предметы Это может повредить её Не двигайте кастрюли и другие предметы по рабочей поверхности Она может поцарапаться Помойте и высушите дно кастрюли прежде чем ставить её на эону готовки Гранулы соли сахара а также песчинки попавшие к примеру с овощей могут поцарапать поверхность Немедленно вытирайте пролившуюся жидкость Не готовьте и не разогревайте пищу в фольге или в пластмассовой посуде Эти материалы плавятся и прилипают к поверхности И В Специальным скребком для стекла немедленно удаляйте из зоны готовки фольгу или пластмассу случайно расплавившуюся и прилипшую к поверхности а также сахар и блюда с большим содержанием сахара пролившиеся во время приготовления Ж КАК СЭКОНОМИТЬ ЭЛЕКТРОЭНЕРГИЮ Чтобы добиться максимальной продуктивности с наименьшими затратами электроэнергии воспользуйтесь следующими советами Включайте вилку в розетку только после того как поставите кастрюлю на зону готовки или на электрохонфорку Высушите дно кастрюли прежде чем ставить её на зону готовки или на электроконфорку Не используйте кастрюли которые имеют диаметр меньше диаметра зоны готовки или электроконфорок рис 15 При покупке кастрюль и сковородок учитывайте что производитель указывает верхний диаметр который обычно больше нижнего диаметра кастрюли сковородки Используйте кастрюли с плоским дном большой толщины рис 15 Неплоское дно увеличивает время готовки Используйте кастрюли с крышками рис 15 Если время готовки превышает 40 минут Вы можете отключить зону готовки или электроконфорку за 5 10 минут до окончания цикла приготовления и использовать остаточное тепло На стр 19 приводится ориентировочная таблица по пользованию зонами готовки и электроконфорками 1Я