Ardo A 5640 G6 Brown [25/42] Instrukcje dla uzytkownika

Содержание

3 ISTRUZIONI PER L UTENTE 3 INSTRUKCJE DLA UZYTKOWNIKA O PRAKTYCZNE PORADY TABELLA POSIZIONE MANOPOLE INTENSrrA CALORE COTTURE EFFETTUABILI 0 1 0 1 2 Spento Tenue Per sciogliere burro cioccolato ecc per scaldare piccole quantitá di liquido 2 3 4 Dolce 3 5 6 Lento Per scaldare maggiori quantitá di liquido per preparare creme e salse a lunqa cottura Per disgelare alimenti surgelati e preparare stufati cuocere alia temperatura di ebollizione o appena al di sotto 4 7 8 Medio Per cuocere alimenti che debbono essere portati all ebollizione per arrosti di cami delicate e pesce 5 9 10 11 12 Forte Per arrosti di cotolette e bistecche per grandi lessi Vivo Per portare all ebollizione grandi quantitá di liquido per friqgere 6 3 INSTRUKCJE DLA UZYTKOWNIKA TABELA POZYCJA POKRÇTEt 0 1 2 0 1 2 3 4 INTENS YWNOSC CIEPLA wylaczone letni lekko cieply 3 5 6 cieply 4 7 8 árednio gorqcy 5 9 10 11 12 6 gorqcy bardzo gorqcy WYKORZYSTANIE DO GOTOWANIA Do topienia masía czekolady itd do ogrzewania niewielkiej iloád plynu Od ogrzewania wiçkszych iloSci plyndw do przygotowywania sosów i kremów wymaga acych dtuZszego gotowania Do rozmraiania produktów zamroionych do duszenia do doprowadzania do temperatury wrzenia lub lekko nüszej Do przygotowywania potraw które naleiy doprowadzid do wrzenia do delikatnego miçsa pieczonego i ryb Do kotletów i befsztyków do du2ej iloáci miçsa duszonego Do doprowadzania do wrzenia duZych iloád plyrtów do smaZenia Pieczenie ciast i pieczywa Przed rozpocz ciem pieczenia ciasta lub pieczywa rozgrzewac piekamik przez co najmniej 15 minut Podczas pieczenia nie naleiy otwierad drzwiczek piekamika poniewai zimne powietrze z zewnqtrz mogloby przeszkodzid rodni ciu ciasta Po zakonczeniu pieczenia pozostawid ciasto w wylqczonym plekamiku jeszcze przez okolo 10 minut Do wypieku ciast nie uzywac emaliowanej blachy ani brytfanny bqdqcych na wyposazeniu piekamika Jak zorientowac sig czy ciasto jest jui upieczone Okolo 5 minut przed koricem pieczenia nakhjd ciasto w najwyzszej jego cz dd drewnianym patyczkiem Jezeli patyczek jest suchy oznacza to ze ciasto jest upieczone Jeili ciasto opada Nastepnym razem proszQ zmniejszyd ilodd plyndw i obnizyd temperature o 10 C Jeili ciasto jest zbyt suche Nale y naklud powierzchnie ciasta wykalaczkq i zrobione otworki napelnid sokiem owocowym lub alkoholem Nastepnym razem nale y zwi kszyd temperature o 10 C i skrdcid czas pieczenia Jeili ciasto jest zbyt ciemne od spodu Nastepnym razem ustawid je do pieczenia na niiszym poziomie zmniejszyd temperature piec dhiiej Jeili ciasto jest przypalone od gdry Zdjqd przypalon wierzchni warstwe i oprdszyd cukrem pudrem lub udekorowad dmietanq marmolad kremem itd Jeili ciasto jest przypalone od spodu Nastepnym razem ustawid je do pieczenia na wyzszym poziomie i zmniejszyd temperatureJeili chleb lub ciasto sq dobrze wypieczone z zewnqtrz ale niedopieczone w irodku Nastepnym razem uzyd mniejszej ilodci plyndw zmniejszyd temperature i wydlu2yd czas pieczenia Jeili ciasto nie chce odkleii sig od formy Odkroid ciasto od brzegdw formy noiem Przykryd ciasto wilgotnym kawalkiem materialu i odwrddc forme Nastepnym razem przed wtoieniem ciasta naleiy dobrze wysmarowac i posypac forme m k lub bulk tarte Jeili ciasteczka nie chcq odkleii si od blachy Naleiy wlo2yd blache z powrotem do piekamika i troche jqpodgrzad a nastepnie zdjqd ciasteczka kiedy sq jeszcze cieple Nastepnym razem aby tego uniknqd prosze zastosowad specjalny pergamin do pieczenia 3 ИНСТРУКЦИИ Ф ПОЛЬЗОВАНИЮ по Н ПРАКТИЧЕСКИЕ СОВЕТЫ ПО ПРИГОТОВЛЕНИЮ пищи Выпечка и хлеб Прежде чем приступить к приготовлению выпечки или хлеба прогрейте духовку примерно в течение 15 минут Во время приготовления дверца духовки не должна открываться поскольку холодный воздух может помешать поднятию теста По окончании приготовления выключите духовку и оставьте в ней выпечку ещё примерно на 10 минут Не используйте эмалированный поддон или противень прилагающиеся к плите для приготовления выпечки Как узнать готова ли выпечка Примерно за 5 минут до окончания времени приготовления проткните ее спичкой Если спичка будет чистой значит она готова Если выпечка опускается в следующий раз используйте меньше жидкости или уменьшите температуру на 10 С Если выпечка слишком сухая то попробуйте сделать в ней спичкой небольшие отверстия в которые капните немного сока или алкоголя В следующий раз увеличьте температуру на 10 С и сократите время приготовления Если выпечка получилась слишком бледная сверху то в следующий раз поставьте ее на чуть меньшую высоту уменьшите температуру и увепичьте время приготовления Если выпечка подгорела сверху то снимите подгоревшую корочку и посыпьте ее сахаром либо помажьте сметаной вареньем кремом И Т Д Если выпечка слишком бледная снизу то в следующий раз поставьте ее на чуть большую высоту и уменьшите температуру Если хлеб или выпечка хорошо пропеклись сверху и снизу а внутри не пропеклись то в следующий раз используйте меньше жидкости уменьшите температуру и увеличьте время приготовления Если выпечка не вынимается из формочки то отсоедините ее ножом от бортика формочки накройте влажным полотенцем и переверните формочку В следующий раз хорошо смажьте формочку маслом или посыпьте мукой панировочными сухарями Если печенье не отсоединяется от противня поставьте противень в духовку ещё на некоторое время и отсоедините печенье прежде чем оно остынет В следующий раз используйте специальную бумагу для приготовления в духовке чтобы избежать подобной ситуации 25